Se spune că motorul este inima mașinii. În aceste condiții, uleiul poate fi considerat sângele care asigură buna funcționare a acestuia. La intervale regulate de timp, este esențial ca „doctorii” - mecanicii specializați - să se asigure că totul este în regulă. În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre schimbul de ulei, când se efectuează, dar și alte câteva sfaturi despre întreținerea corespunzătoare a mașinii în intervalele de timp dintre revizii.
- Semne că trebuie schimbat uleiul
- La câți kilometri se schimbă uleiul
- Tipuri de ulei de motor
- Sfaturi pentru întreținere
Semne că trebuie schimbat uleiul
Uleiul de motor este un fluid esențial. Îndeplinește mai multe roluri, cel mai important dintre ele fiind acela de a lubrifia elementele din interiorul motorului. De asemenea, uleiul curăță reziduurile și depunerile, protejează împotriva coroziunii și ajută la răcirea motorului.
Există câteva semne că trebuie schimbat uleiul. Iată care sunt cele mai importante:
- Martorul de service din bord se aprinde - este principalul semnal de alarmă. Există modele de mașini mai vechi care nu îl au, dar acesta se regăsește la majoritatea autoturismelor produse în ultimii ani. În cazul în care textul service îți apare în bord, va trebui să faci o programare în service. La Autoklass, acest lucru se poate face direct online.
- Martorul de ulei se aprinde - dacă martorul devine galben, înseamnă că trebuie să te programezi la service. În schimb, când culoarea acestuia este roșie, problema nu mai poate fi amânată și vei fi nevoit să ajungi cât mai repede la service pentru identificarea cauzei pierderii de ulei.
- Nivelul de ulei este scăzut - varianta clasică de verificare a nivelului de ulei se face cu ajutorul jojei de sub capotă sau, la modelele mai noi, în funcție de indicațiile afișate în bord. Uleiul se verifică atunci când motorul este rece. Se scoate joja, se curăță cu o cârpă sau un șervețel, apoi se introduce la loc. Dacă nivelul este prea scăzut, va fi nevoie de o completare a acestuia. Un schimb de ulei se impune în cazul în care acesta s-a înnegrit foarte tare. Există și situații în care nivelul de ulei e mare, caz în care există posibilitatea ca acesta să fi fost contaminat, fie cu lichid de răcire, fie cu combustibil. Și în această situație este indicat ca mașina să ajungă la service.
- Motorul scoate zgomote ciudate - este încă o situație în care s-ar putea impune schimbul de ulei, dar și o verificare a cauzei. Acesta ar putea fi uzat, situație în care nu mai poate lubrifia la fel de bine elementele motorului.
Descoperă Pachetele service Autoklass
La câți kilometri se schimbă uleiul
În general, un schimb de ulei se face la intervalele de timp recomandate de producătorul autoturismului. Tot în manualul mașinii vei găsi și tipurile de ulei recomandate.
Schimb ulei motoare diesel
La motoarele diesel, schimbarea uleiului și a elementului filtrant se face la majoritatea mașinilor la 15.000 - 20.000 de kilometri sau o dată pe an, chiar dacă distanța nu a fost parcursă. În cazul în care mergi mai mult prin oraș, există posibilitatea ca schimbul să fie necesar chiar mai des.
Schimb ulei motoare benzină
Majoritatea producătorilor auto recomandă schimbarea uleiului la motoarele pe benzină la 15 mii de kilometri sau la un an, chiar dacă mașina nu a circulat atât de mult. Verificarea la un service autorizat și un posibil schimb de ulei sunt recomandate și înaintea unui drum mai lung.
Programeaza-te rapid la o verificare
Tipuri de ulei de motor
Pe piață există trei tipuri de ulei de motor: cel convențional sau mineral, cel sintetic și cel semi-sintetic. Cu toate că nu există diferențe vizuale între ele și, în principiu, toate asigură buna funcționare a motorului, cel sintetic este recomandat de specialiști, deoarece este cel mai eficient.
Uleiul mineral:
- are un preț mai scăzut;
- este realizat din substanțe extrase din petrol;
- este recomandat la motoarele mari (autocare, tractoare, camioane).
Uleiul sintetic:
- are mai puține impurități;
- previne frecarea excesivă a componentelor motorului, datorită dimensiunii moleculare uniforme;
- reduce cu o eficiență mai ridicată depunerea de reziduuri;
- are aditivi și asigură o protecție mai bună;
- se comportă mult mai bine la temperaturi extreme.
Uleiul semi-sintetic:
- este un amestec de ulei clasic cu până la 30% ulei sintetic;
- ca preț este situat undeva între uleiul de motor mineral și cel sintetic.
Vezi AICI oferta noastra de MASINI MERCEDES-BENZ
Sfaturi pentru întreținere
La final, facem o scurtă recapitulare legată de modul în care trebuie să îți întreții automobilul și situațiile în care se impune schimbul de ulei.
- Este extrem de important să verifici periodic nivelul de ulei - este recomandat să ai în portbagaj un litru de rezervă.
- Folosește doar tipurile de ulei recomandate de producător - mai ieftin înseamnă, în general, de o calitate îndoielnică. Uleiul de motor este extrem de important pentru viața mașinii, iar folosirea de fluide neconforme poate duce la avarii grave.
- Schimbă uleiul de motor cel puțin o dată pe an - chiar dacă nu ai parcurs 15-20.000 de kilometri, uleiul trebuie înlocuit anual. În timp, acesta își poate pierde calitățile și nu va mai acționa corespunzător.
- Mergi la service-uri autorizate - chiar dacă schimbarea uleiului nu este o acțiune foarte complicată, la reprezentanțele auto și în service-urile autorizate te vei bucura de asistență din partea unor mecanici specializați. Aceștia vor folosi ulei și filtre originale pentru revizii, vei beneficia de servicii premium și de garanție asupra lucrării.
Acestea sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont atunci când faci schimbul de ulei. Dacă vei respecta sfaturile din articol, mașina ta va funcționa perfect și vei evita reparațiile costisitoare.
Sursa foto: Shutterstock, media.mercedes-benz.com