Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto

 25 Noiembrie 2022

Momentul schimbării permisului auto este de cele mai multe ori o provocare. Birocrația, cozile de la ghișee și numeroasele acte pe care trebuie să le prezinți pentru a obține permisul nou sunt o adevărată provocare. Însă, este o acțiune absolut necesară, pentru că un permis expirat atrage după sine consecințe legale și chiar interdicția de a mai conduce pentru o perioadă.

Provocarea intervine dacă nu știi care sunt situațiile când este necesară schimbarea permisului auto și ce acte trebuie să prezinți autorităților pentru a opera schimbarea.

  • Care sunt situațiile în care este necesară schimbarea permisului auto
  • Schimbarea permisului auto în cazul expirării
  • Schimbarea permisului auto în cazul pierderii, deteriorării, furtului sau schimbării de nume
  • Schimbarea permisului dacă te afli în străinătate

Care sunt situațiile în care este necesară schimbarea permisului auto 

Sunt mai multe situații în care este necesară schimbarea permisului auto:

  • Pierdere/furt;
  • Deteriorare;
  • Anulare;
  • Schimbarea numelui;
  • Schimbarea domiciliului din țară.

 

Atunci când ești șofer, ai o mulțime de responsabilități. Trebuie să te asiguri în permanență că mașina funcționează corespunzător, că ești la zi cu toate verificarile din service și că toate actele se află în perioada de valabilitate. Permisul auto este un act important, căruia trebuie să îi acorzi o importanță deosebită. Lipsa acestuia poate aduce amenzi destul de mari, așa că este necesar să te asiguri periodic că este valabil și că îl ai la tine de fiecare dată când conduci.

Schimbarea permisului auto în cazul expirării

Perioada de valabilitate a permiselor auto diferă în funcție de categoria de vehicule pe care îți permite să le conduci. Mai exact, variantele sunt următoarele:

  • 5 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv;
  • 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl şi BE.

Perioada de valabilitate de 5, respectiv 10 ani, se calculează de la data eliberării permisului auto.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci în cazul în care permisul auto a expirat sau se apropie de termenul de expirare, este să te programezi online pe site-ul DRPCIV (Direcția Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor). Apoi este nevoie să mergi personal la DRPCIV pentru a solicita o cerere, care se completează electronic la ghișeu cu datele titularului, completarea fișei medicală și achitarea taxei reprezentând contravaloarea permisului auto. Taxa se poate achita online oricând, nu este nevoie de programare atunci când plătești.

Este necesar să prezinți actul de identitate în original, iar în cazul persoanelor străine stabilite în România, este necesar certificatul de înregistrare însoțit de pașaport, respeciv pașaport diplomatic/de serviciu, cartea de rezidență și permisul de ședere. În momentul în care te prezinți la ghișeul DRPCIV trebuie să ai cu tine permisul de conducere ce urmează să expire sau a expirat, în original, și fișa medicală eliberată de o unitate medicală autorizată, prin care se atestă faptul că titularul permisului este apt medical pentru a conduce autovehicule din categoria pentru care se solicită schimbarea permisului de conducere.


Schimbarea permisului auto în cazul pierderii, deteriorării, furtului sau a schimbării de nume

În aceste situații, primul act de pe listă este cererea posesorului de permis auto. Aceasta se completează electronic în momentul în care persoana respectivă se prezintă la ghișeu. Documentele sunt aceleași ca la expirare, iar permisul obținut va avea aceeași valabilitate ca și permisul original. Pentru oricare dintre cazurile de schimbare a permisului auto este necesară prezentarea actului de identitate în original, iar în cazul persoanelor străine stabilite în România, este necesar certificatul de înregistrare însoțit de pașaport, respectiv pașaport diplomatic/de serviciu, permisul de ședere și cartea de rezidență.

De asemenea, este important să prezinți chitanța care dovedește achitarea contravalorii permisului auto, care se plătește online.

În cazul deteriorării sau schimbării de nume, este necesară prezentarea permisului de conducere în original, iar pentru situațiile în care permisul auto a fost pierdut sau furat, titularul trebuie să completeze, suplimentar față de cerere, o declarație pe propria răspundere.

Schimbarea permisului dacă te afli în străinătate

În cazul în care te afli în străinătate și trebuie să schimbi permisul auto, este important să știi că ai nevoie de o persoană împuternicită prin procură notarială (mandatar), pentru alcătuirea dosarului ce cuprinde actele necesare schimbării permisului. Pentru a putea continua să-ți conduci mașina, indiferent dacă este vorba de un vehicul pe care il detii demult sau ai ales o masina cu emisii de CO2 reduse, va trebui sa faci toate demersurile legale pentru schimbarea permisului.

Cererea de eliberare a permisului auto se completează și semnează de către titular în fața funcționarului consular care confirmă autenticitatea prin semnarea și ștampilarea cererii. Aceasta va fi prezentată de mandatar la ghișeul din România. Ca în toate situațiile de schimbare a permisului auto, este necesară achitarea contravalorii permisului, și se depun actele. Este de asemenea necesar actul de identitate al mandatarului care se ocupă de formalitățile pentru schimbarea permisului auto.

În cazul cetățenilor români, este necesară prezentarea permisului de conducere și a unei actului de identitate în original. Pentru cetățenii străini stabiliți în România, sunt necesare în original: permisul de ședere, pașaport, cartea de rezidență și certificatul de înregistrare, însoțit de pașaport, respectiv pașaport diplomatic/de serviciu.

Un alt act important este fișa medicală care atestă că titularul este apt pentru conducere. Fișa medicală trebuie să fie supralegalizată sau cu apostilă conform Convenției de la Haga și se depune în original. În cazul în care se solicită eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă, este necesară și traducerea legalizată a fișei medicale.

Schimbarea permisului auto este o procedură destul de complicată, pentru care este nevoie de atenție în completarea cererilor și formularelor și de prezentarea unor acte în original, pentru ca procesul să meargă cât mai rapid. Interesează-te din timp care este procedura actualizată pentru situația specifică în care este nevoie să schimbi permisul auto și citește cu atenție toate condițiile pe care trebuie să le îndeplinești.

Sursa foto: Shutterstock

Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro